Meniu

Biserica Sfânta Vineri - Pajura

Pictura bisericii Sfânta Vineri a reuşit cu prisosinţă să intre într-o anume armonie cu spaţiul arhitectural, devenind cu adevărat, monumentală.

Arta icoanei este una care se desfăşoară pe scări, structuri, tehnici şi materiale extrem de variate, într-o curgere firească prin cele trei regnuri ‒ mineral, vegetal şi organic ‒, într-o cuprindere armonică a întregului cosmos. Numai că, între o miniatură şi o imensă pictură murală, diferenţa este doar una de scară şi tehnică adoptată, nu şi de viziune iconică. Orice pictură de acest gen trebuie să se exprime prin mijloacele limbajului plastic/vizual specifice, transmiţând acelaşi şi acelaşi mesaj, ieri, azi şi mâine, într-o perpetuare creatoare a tradiţiei.
Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sfinţirea bisericii, din 14 oct 2014, a apreciat în mod deosebit lucrările care s-au realizat la biserica Parohiei «Sfânta Vineri» – Pajura, întrucât au fost chemate la misiune talentele deosebite. “Frumuseţea din pictură nu este numai o podoabă didactică sau estetică, ci este veşmântul liturgic al spaţiului în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie.

Sfinţii pictaţi pe pereţi se roagă împreună cu noi, aşa după cum ne arată cărţile sfinte. Sfânta Liturghie este o laudă adusă lui Dumnezeu şi sfinţilor Lui; de aceea, şi când nu se săvârşeşte o slujbă în biserică, un credincios nu este singur, ci se roagă împreună cu sfinţii pictaţi, încât, aşa cum spunea Patriarhul Gherman al Constantinopolului, biserica este cerul care coboară pe pământ pentru ca noi, pământenii, să ne înălțăm duhovniceşte la cer. Această pictură ne cheamă la rugăciune, ne cheamă ca să nu ne simţim singuri, ci să ne simţim în prezenţa iubirii lui Dumnezeu şi a sfinţilor Lui. Adesea, mulţi oameni s-au schimbat duhovniceşte nu numai prin citirea cărţilor, ci şi prin vederea icoanei unui sfânt care părea că se uită la el în mod deosebit, ca şi când l-ar chema să-şi înnoiască viaţa, să-şi întărească credinţa.”