Meniu

SALONUL SFINŢILOR ROMÂNI

SALONUL SFINŢILOR ROMÂNI ESTE DEFINIT DE DOUĂ IDEI PRINCIPALE: COMUNIUNE ŞI LUMINĂ.

COMUNIUNEA se manifestă în mod concret prin prezenta iconică a sfintilor români în cadrul aceluiasi spatiu, uniți, neseparați exceptând discrete ornamente specific romanesti cu influențe din spațiul bizantin. Avem ca principale icoane cele mai importante și esențiale icoane ale ortodoxiei. Sfânta Treime și Pogorârea Sfântului Duh în cupolă, în față avem reprezentarea lui Hristos Pantocrator iar putin mai jos a Maicii Domnului cu pruncul – Orantă.
Toată această comuniune și impreună lucrare a sfinților se manifestă prin descendența harului Duhului Sfânt pogorât de la Sfânta Treime prin intermediul apostolilor și care s-a transmis în mod direct prin Sf. Ap. Andrei către toți sfinții români-(icoană centrală în cadrul peretelui dedicate Sfinților Dobrogeni).

LUMINA reprezentă cu ajutorul fondului alb concretizează noțiune de splendoare radiantă din corpul lui Hristos și al Sfintei Treimi ca un nor (nimbus) luminos ce înconjoară capul sau intreg corpul atunci cand se arată oamenilor. O formă extinsă de nimb-mandorlă ce inconjoară totul ca o lumină este cheia acestei reprezentări iconografice – Lumina cea adevărată – Hristos este Lumina Lumii .
Între Dumnezeu și creaturile sale nu există o realitate autonomă ci energiile necreate ca manifestări ale Dumnezeului celui viu reprezentate aici prin acest atotcuprinzător nimb alb.
Rugaciunea în comuniune este cea care captează energiile necreate prin vederea prezenței și lucrării lui Dumnezeu și nu a ființei sale.
Întreaga ființă umană poate fii îndumnezeită, împreună sufletul și trupul ca rezultat al conlucrării omului cu energiile necreate dobândite în Biserică prin Sfintele taine și efort ascetic personal.